Oscar og den lyserøde dame

Priser

Oscar og den lyserøde dame har spillet på Litteratur/Teaterfestivalen “Kot Bayun” i Cherpovets, Rusland i oktober og modtog i den anledning 4 priser. Læs om dem her og mere udførligt på Det danske kulturinstituts hjemmeside. Rejsen blev støttet at Scenekunstudvalget og Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Legat.

Oscar og den lyserøde dame er historien om, hvordan vi mennesker har behov for ”noget”, der er større end os selv, når problemerne bliver for store.

”Oscar og den lyserøde dame” er den type forestilling, der taler til vores hjerte og hjerne – tanker vi tumler med og kan gumle på om livets store udfordring: Hvordan lever man sit liv og lærer at blive livskunstner? Den kræftramte Oscar på 10 år er eksemplet på, hvordan vi kan lytte, forstå og komme overens med de store spørgsmål om liv og død, tro og Gud.

Stykket har også vist sig at være et godt tema til eftersnak og diskussion. Et godt udgangspunkt for refleksion for f.eks. sorggrupper, behandlere, pårørende og patienter og kirkelige samfund.

Et helt liv på 12 dage

Det er historien om den kræftsyge dreng Oscar og hans fantastiske sidste dage på hospitalet. Tante Rosa – en frivillig hjælper – har opfordret ham til at skrive til Gud og betro ham sine tanker. De kan nemlig godt hobe sig op og begynde at lugte, hvis man ikke får dem sagt til nogen. Tante Rosa tør, som den eneste, tale med Oscar om døden, men i lige så høj grad om, at få det optimale ud af livet – så længe vi har det! Så igennem leg lever Oscar et helt liv løbet af 12 dage. Han vokser op, bliver en ung mand, møder kærligheden, bliver gift og dør som en gammel mand.

På trods af det triste emne er Oscar og den lyserøde dame en lys og livsbekræftende forestilling. Det er en smuk og rørende, men også munter og underfundig monolog om tro, liv og død. En historie om hvor vigtigt det er at stille spørgsmål til livet og ikke forvente at få et endegyldigt svar.

Forestillingen er dækket af billet-og refusionsordningen under Kunststyrelsen.

Manuskript

Eric-Emmanuel Schmitt

Medvirkende

Pia Rosenbaum

”Kære Gud.
Da det her er det første brev, har jeg fortalt dig lidt om mit liv her på hospitalet, hvor lægerne regner mig for en smutter, og nu vil jeg bede dig om en oplysning: bliver jeg rask? Du kan bare svare ja eller nej. Det er ikke så indviklet. Ja eller nej. Sæt kryds ved det rigtige.
Jeg skriver igen i morgen.
Kærlig hilsen.
Oscar.
P.S. Jeg har ikke din adresse. Hvordan bærer jeg mig ad?”

“Pia Rosenbaum er stjernen, der får historien til at funkle. Hun spiller både den 10-årige Oscar, der er bange for tungekys – den 80-årige Oscar, der tager sig en lur. Og hun spiller også Tante Rosa, der finder kampgejsten i fortidshistorier om fribrydning, men hun spiller først og fremmest mennesker, der kommer til at holde af hinanden. Og som insisterer på lykken lige nu. Pias monologpræstation er næsten overmenneskelig.”

Information

For yderlige spørgsmål kontakt Pia Rosenbaum