Hunden er rask

Monologen er baseret på Hunden er rask – Fortællinger fra mit liv i Sovjet af Sonja Vesterholt i samarbejde med Britta Sørensen, og er dramatiseret af Sonja Vesterholt og Pia Rosenbaum.

Pia Rosenbaum i en monolog om det groteske liv bag jerntæppet
Hunden er rask handler om en ung kvinde, Sonja, der kommer til Danmark under den kolde krig. Hun kommer fra Leningrad med morsomme, melankolske og til tider absurde historier i bagagen. Historien om livet bag jerntæppet, KGBs evindelige luren i kulissen, sult, fattigdom og overlevelse fortælles med stor galgenhumor og livsklogskab.

Monologen trækker tråde tilbage til store nedslag i verdenshistorien; 2. verdenskrig, Leningrads belejring, den første mand i rummet og den kolde krigs lange skygger gennem Europa.

Monologens aktualitet fornægter sig ikke; datidens historier kaster foruroligende lys på nutidens Rusland og situationen i Ukraine, hvor fortidens arv synes tungere end længe. Mens andre postkommunistiske lande som Polen og De Baltiske Lande har trukket sig selv fri af den totalitære fortid, er der fortsat i Rusland en værdikamp mellem ønsket om kontrol og ensretning og drømmen om frihed og åbenhed.

Hunden er rask giver publikum mulighed for at få en lille indsigt i denne kamp for demokratiet – en kamp, som ikke blot er historik, men mere aktuel end længe.

Tekniske detaljer

INSTRUKTØR KONSULENT: Kamilla Wargo Brekling
SCENOGRAF KONSULENT: Helle Damgård
LYS: Sonja Lea
LYDDESIGN: Steen Larsen
MEDVIRKENDE: Pia Rosenbaum

VARIGHED: 85 min. uden pause

Der er udarbejdet skolemateriale til forestillingen. Hent det på www.folketeatret.dk

Mindre krav til plads og strøm end vores andre forestillinger.
Kan også spilles alternative steder. Forestillingen er refusionsberettiget.

Instruktør konsulent

Kamilla Wargo Brekling

Scenograf konsulent

Helle Damgård

Lys

Sonja Lea

Lyddesign

Steen Larsen

Medvirkende

Pia Rosenbaum“Hunden er rask er en både grum, humoristisk og sanselig fortælling om at være underlagt et individundertrykkende Sovjet, hvor KGB konstant overvågede og forsøgte at disciplinere folk til nationalpatriotisk lydighed”.

Kirsten Dahl, Teateravisen“Pia Rosenbaum formidler virtuost, vittigt og bevægende Sonja Vesterholts usædlanlige livsforløb…resulatet er intet mindre end vidunderligt.”

CPHculture.dk“Det er en historie fuld af afsavn. Af sult og rationering, af endeløse køer og meningsløs udspionering. Heldigvis er forestillingen også fuld af humor.”

Jyllands-Posten“En påmindelse for alle os, der så hurtigt bliver historieløse, om glæden ved at kunne tænke og tale frit.”

Jakob Steen Olsen, Berlingske
(Tegn.: Claus Seidel)“Sonja Vesterholts og Pia Rosenbaums ’Hunden er rask’ er en morsom, rørende, livsbekræftende, men også iskold sovjet-skylle ned ad ryggen”

gregersDH.dk (Tegn.: Claus Seidel)

“Pia Rosenbaum viser her, hvilken fænomenal monologskuespiller hun er. Hun mestrer soloforestillingens hundesvære fremdrift. Hun ser tilskuerne i øjnene, og hun kan sagtens blive sin egen fortæller undervejs. Men hun bryder aldrig fiktionens kraft. Når hun er inde i sin rolle, er hun kampklar til sidste ord.”

Anne Middelboe Christensen, Information

For yderlige spørgsmål kontakt Pia Rosenbaum