Krigen har ikke et kvindeligt ansigt

Vidnesbyrd: 17 stemmer fra kvinder som kæmpede på sovjetisk side under 2. verdenskrig – fra det rå og grusomme til det absurd morsomme.

Forestillingen er omfattet af Garantiordningen og Refusionsordningen

18 skuespillerinder fortæller grusomme, absurde og rørende krigshistorier i nyskabende teaterforestilling. Danmarkspremiere d. 15 august:

”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” af Svetlana Aleksijevitj.

Under Anden Verdenskrig kæmpede ca. 1 mill. kvinder i Sovjethæren. De var unge og uvidende om, hvad der ventede dem… men de lærte at mestre alle militære discipliner og fungerede som snigskytter, piloter, kurerer og redningsmandskab. Det er deres nære betragtninger, der midt i den surreelle virkelighed forekommer helt dagligdags og jordnære.

Svalen kan stadig synge højt på den skyfri himmel, mens en landsby brænder ned, og de døde ligger afsvedne på jorden. Da de overlevende kvinder vendte hjem fra fronten, mødte omverdenen dem med mistænksomhed og foragt. Derfor tav de om deres oplevelser.
Først da Svetlana Aleksijevitj mere end 30 år efter begyndte at interviewe nogle af dem, kom historier og billedskabende fortællinger frem om en kvindelig krig på egne præmisser med egne farver, lugte og følelsesrum. Aleksijevitj vandt nobelprisen i litteratur 2015 for bogen som ligger til grund for teaterstykket. 

Tekniske detaljer

Sceneareal: min. 4 x 5 meter.

Total mørklægning.

Forestillingen varer 63 minutter uden pause

Producent

Teaterforeningen Katusha

Idé og koncept

Kolding & Rosenbaum

Instruktion

Pia Rosenbaum

Scenografi

Thomas Kolding

Lyd og videodesign

David Matschofsky

På scenen

Pia Rosenbaum

Skuespillerstemmer

Benedikte Hansen

Hanne Jørna

Bodil Sangill

Sonja Oppenhagen

Hanne Uldal

Lene Vestergaard 

Marie-Louise Coninck

Birgitte Raaberg

Solbjørg Højfeldt

Lotte Olsen

Anne- Lise Gabold

Merete Voldstedlund

Elsebeth Steentoft

Lisbeth Gajhede

Inge –Sofie Skovbo

Malene Schwartz

Kirsten Peuliche



“Pia Rosenbaum har, sammen med billedkunstneren og scenografen Thomas Kolding, stiftet en lille teaterforening for – uden offentlig støtte – at kunne sætte den ukrainske forfatter Svetlana Aleksijevitjs Nobelprisbelønnede bog op som en visuel teaterinstallation. Det er der kommet en meget rørende og smuk forestilling ud af.”

(Tegn.: Claus Seidel)



“De mange samtaler er i Pia Rosenbaums regi blevet til korte, udvalgte fortællinger. Den ene chokerende historie efter den anden om rædsler, de unge kvinder er vidner til. Som teater fungerer det stilfærdigt, afdæmpet og nøgternt. Dramaet ligger i det dokumentariske stof. I stemmer og billeder.”

gregersDH.dk (Tegn.: Claus Seidel)

“Denne crossover forestilling, hvor stemmer og billeder er ligeværdige, formidler på imponerende vis Svetlana Aleksijevitjs roman om kvindernes skjulte og ukendte historier. “Hvad skal vi gøre?” “Hvad kan vi gøre?” er nogle af de tanker, der straks slår én, når forestillingen er slut. For de mange kvindeportrætter er svære at ryste af sig..”

For yderlige spørgsmål kontakt Pia Rosenbaum