Hunden er rask handler om en ung kvinde, Sonja, der kommer til Danmark under den kolde krig. Hun kommer fra Leningrad med morsomme, melankolske og til tider absurde historier i bagagen. Historien om livet bag jerntæppet, KGBs evindelige luren i kulissen, sult, fattigdom og overlevelse fortælles med stor galgenhumor og livsklogskab.
Monologen trækker tråde tilbage til store nedslag i verdenshistorien; 2. verdenskrig, Leningrads belejring, den første mand i rummet og den kolde krigs lange skygger gennem Europa.
Monologens aktualitet fornægter sig ikke; datidens historier kaster foruroligende lys på nutidens Rusland og situationen i Ukraine, hvor fortidens arv synes tungere end længe. Mens andre postkommunistiske lande som Polen og De Baltiske Lande har trukket sig selv fri af den totalitære fortid, er der fortsat i Rusland en værdikamp mellem ønsket om kontrol og ensretning og drømmen om frihed og åbenhed.
Hunden er rask giver publikum mulighed for at få en lille indsigt i denne kamp for demokratiet – en kamp, som ikke blot er historik, men mere aktuel end længe.